Vegankinakrog i Vasastan, huvudsakligen inspirerad av de sichuanesiska och taiwanesiska köken.

Lao Wai är något så ovanligt som en vegansk kinarestaurang i Stockholm, och vad som gör det hela ännu mer unikt är att Lao Wai inte är någon ny trendkrog som ploppat upp nyligen utan en mycket väletablerad restaurang som hållit till på Luntmakargatan sedan 15 år tillbaka.

Bästa sättet att uppleva Lao Wai är enligt min mening att ta med dig minst en vän, gärna flera, och sedan beställa in massor av smårätter som dyker upp vid olika tidpunkter under middagen och delas av alla i sällskapet. Rätterna placeras mitt på bordet när de anländer och sedan plockar man därifrån till sin egen risskål. Till maten dricker man med fördel någon av de fantastiska teerna.

Vad gäller atmosfären så beskrivs Lao Wai ofta som genuint omysig – vilket enligt min mening är en del av dess charm. Den här restaurangen skulle lätt kunna befinna sig i ett stressigt Taiwan eller i centrum av Chengdu, smockfull av lokalbor som inte kunde bry sig mindre om frånvaron av pitoresk mysbelysning.

Maten

Lao Wai serverar förrätter, huvudrätter och efterrätter.

De flesta rätter hos Lao Wai är antingen tofurätter eller sojaproteinrätter, men det finns även en del annat. För den som gillar svamp finns det mycket att välja på hos Lao Wai, inklusive enokisvamp, shiitake, ostronskivling, molnöron, kantareller och champinjoner.

Lao Wai använder sig genomgående av färska grönsaker, både lokalodlade och sådana som importerats från Asien. Exempel på grönsaker som förekommer i matlagningen hos Lao Wai är asiatisk salladslök, kinesisk broccoli, taro, långa bönor, morning-glory, pak soi, kinesisk selleri, lotusrot och sockerärtor. Det märks tydligt på maten att grönsakerna inte skärs upp och förbereds långt i förväg – allting känns väldigt fräscht och spänstigt.

Tofun hos Lao Wai är färsk ekologisk tofu som framställs genom ystning av ekologisk sojamjölk. Lao Wai använder sig av både mjuk, fast, rökt och pressad tofu i sin matlagning. Sojaproteinet kommer från GMO-fri soja från Japan och Taiwan.

Korta fakta om Lao Wai

  • Alla rätter är veganska
  • Inspirationen kommer huvudsakligen från Sichuan och Taiwan
  • Wokning sker i ren vegetabilisk olja
  • Man får alltid jasminris till sin mat om man inte uttryckligen avbeställer det. Lao Wai brukar koka riset i små kvantiteter för att alltid har färskt ris tillgängligt.
  • Natriumglutamat används ej
  • Inga konserver används
  • Lao Wai köper in hela kryddor och maler dem själva
  • Vitlökspulver och ingefärspulver används ej
  • Lao Wai har inte någon mikrovågsugn
  • Det går inte att boka bord online utan man måste ringa 08-673 78 00

Information om Lao Wai

Adress

Luntmakargatan 74
113 51 Stockholm

Öppettider

Lunch: måndag – fredag kl 11:00-14:00

A la carte: måndag – lördag kl 17:30-22:00 (köket stänger kl 21)