Öppet kök med deli och mycket grönt i Gamla Enskede

Till en början kunde man bara äta brunch och lunch här, men numera finns även middagsservering i denna restaurang och deli som ligger i en gammal VVS-butik på Stora Gungans Väg i Gamla Enskede. Det går också att slinka in för after work på fredagarna. Matateljén har en mysig stämning och det finns finns inte mer än 25 sittplatser totalt.

Bakom Mateljen står Henrik Sauer, Anna Klyvare, Jacob Holst, Ellen Dixdotter som alla är bosatta i Gamla Enskede och har skapat det matställe de tyckte saknades här.

Mellanrätterna på middagsmenyn är halvsmå och tanken är att man ska komponera sin egen måltid genom att beställa in sådär en tre, fyra stycken efter vad man är sugen på. Basen i matutbudet hos Matateljén är plantbaserade rätter, men vill man ha charkuterier eller ost till är det lätt att addera från den välfyllda delikatessdisken.

Det finns även ett fåtal lite större rätter, som varierar efter säsong. I skrivande stund går det till exempel att beställa in en rimmad rygg av kolja som serveras med karljohansvamp, svampcréme och vita bönor.

Lunch

Lunch serveras tisdag – fredag klockan 11:30-15:00. Exempel på typiska lunchrätter hos Mateljén är muskotkryddad grönkålssoppa med pecorinoost och torskbiff med färskpotatis, spetskål och krondillsmajonäs.

Kvällsmeny

Kvällsmenyn gäller klockan 17-22 tisdag till och med fredag. På lördagarna är den tillgänglig både vid lunchtid (11:30-15:30) och på kvällstid (17-22).

Under kvällsmeny är det mellanrätter som dominerar, men det brukar även finnas en eller två större rätter. Mellanrätterna är utformade så att tre eller fyra stycken är lämpligt att beställa in för den som är normalhungrig. Vill man komplettera med ostar och charkisar från delin kan man klara sig med färre mellanrätter än så.

Det exakta utbudet av mellanrätter varierar med säsongerna.

Exempel på populära mellanrätter:

  • Pocherat ägg med kantareller, grädde, kålrabbi och hasselnöt
  • Kindagurka med rosmarinhonung och créme fraiche
  • Burrta, zucchini och syltad schalottenlök
  • Morotspuré med brynt smör och rostade sesamfrön
  • Kokt fänkål med vitvinssås
  • Rostad butternutpumpa med färskost
  • Rå oxe, röd roman, colatura och färskost
  • Svartrot med saffransaioli
  • Pilgrimsmusslor med brynt smör, blodgrape och mandelkrisp
  • Fetaostsallad med blodapelsin, macadamia och mynta

Delikatessdisken

Delin hos Mateljén kan du både använda för att komplettera dina mellanrätter när du äter i restaurangen och för att köpa med produkter hem. Det finns till exempel en ostpåse (175 kr) med tre utvalda dessertostar som pryder många ostbrickor i Gamla Enskede med omnejd när det vankas helgmys där.

Delin innehåller charkuterier, ostar, pasta, marmelader, kex, konserver, oljor och olika sorters vinäger. Allt är noga utvalt av gruppen bakom Mateljén och här finns alltifrån lokalproducerat till internationella influenser.

Exempel på vad som går att köpa i delin:

  • Rosmarinrostad skinka från Toscana
  • Lufttorkad bog (spalla) från utegående gris i Toscana
  • Fuet collar
  • Chiantisalami
  • Ansjovis (boquerones)
  • Pecorino fresco
  • Beemster
  • Fårost med tryffel (zamorano tartufo)
  • Färska gröna oliver
  • Marconamandlar
  • Macadamianötter

Efterrätter

Är man sugen på något sött hos Matateljén kan man till exempel prova på deras smakrika chokladbrullé. Den som är sugen på något mer ovanligt kan med fördel beställa in inkokta körsbär med mascarponecréme och basilika.

Om Mateljén

Adress

Stora Gungans Väg 7

122 62 Enskede

Bordsbokning

Eftersom det bara finns 25 sittplatser i restaurangen kan det vara bra att boka i förväg om man vill vara säker på att få plats, särskilt om man kommer i grupp. Vissa bord går att boka online (https://svartsokrog.2book.se/Version4_60_24/public/Matateljen), medan andra måste bokas på telefon (08 – 40919810).