Centraleuropea i allmänhet och Österrike i synnerhet – på Södermalm

Moldau är en väletablerad restaurang i Hornstullsområdet på Södermalm som på senare år har fått ta emot allt fler hyllningar från folk som upptäckt denna lilla österrikiska pärla. Här serveras centraleuropeisk mat; huvudsakligen österrikisk men även en del tysk och ungersk. Stället drivs av Herman och Christine som båda har sina rötter i Österrike.

Inredningen är rustik och så även maten. Det känns lite som att man åkt skidor från sin alpstuga och nu befinner sig i byns gasthaus. Möblemanget består huvudsakligen av tunga trämöbler, vilka ackompanjeras av diverse charmiga prydnadsföremål som aldrig känns utstuderat kitschiga.

Vad gäller maten så är den traditionell och lättbegriplig. Det här är inte en restaurang du ska gå till när du är sugen på att äta smaksatt skum, lavskrap på en bit näver eller dekonstruerad weinerschnitzel där paneringen serveras separat i en liten sko.

Att äta hos Moldau

Gillar du schnitzlar? I så fall är Moldau ett himmelrike. Här finns allt från klassisk wienerschnitzel till rökt skinkschnitzel och ostfylld schweizerschnitzel – ja det går till och med att beställa in en zucchinischnitzel för den som inte vill ha kött. Wienerschnitzeln är föredömligt tunn med ett krispigt – inte soggigt eller alltför kompakt – yttre.

Moldau har också ett intressant utbud av högkvalitativa korvar, till exempel bratwurst som serveras med sauerkraut. Till detta äter man med fördel någon av potatissalladerna eller Moldaus goda rösti.

Portionerna är rejäla och man riskerar inte att gå hungrig från Molda. Brödet onor är väldigt gott, men bör ätas i begränsad mängd om man vill orka med både förrätt och huvudrätt också eftersom det är väldigt mastigt. Exempel på tillgängliga förrätter är gulaschsoppa, syrlig gurksallad och bretzel med saltgurka.

Om du har plats för efterrätt kan du till exempel mumsa på en apfelstrudel eller sachertorte med vispgrädde.

Moldaus Special

Moldaus Special är rätter som måste beställas minst två dagar i förväg. Ett exempel på en Moldaus Special är deras Schlachtplatte (slaktartallrik), en köttig dröm av fläskött, fläskkorvar, bacon, med mera. Här ingår bland annat blodkorv, leberkäse, bratwurst och fläskkarré.

En annan Moldaus Special som är väl värd omaket med att beställa i förväg är Schweishaxen, en grillad fläsklägg med mört kött och knaprig svål. Schweishaxen serveras med de traditionella tillbehören sauerkraut, saltgurka och sky.

Att dricka hos Moldau

Det finns som sig bör flera intressanta ölsorter att utforska hos Moldau, till exempel Hefe weissbier och Radler. Att våga sig på någon av de lite ovanligare österrikiska pils-sorterna rekommenderas; det är tydligt att de har valts ut med omsorg.

Vinlistan är inte lång, men innehåller flera godbitar.

Tips: Om omständigheterna tillåter, beställ in ett glas obstbrände (fruktbrännvin) på aprikos. Med sin styrka och odämpade fruktighet klarar sig denna dryck sig bra mot den rustika maten.

Uteserveringen

Under den varma delen av året kan man äta på Moldaus uteservering och njuta av en härlig utsikt över Liljeholmsviken.

Om Moldau

Adress

Bergsunds strand 33
117 38 Stockholm

Gatan Bergsunds strand löper längs Liljeholmsviken, i den västligaste delen av Södermalm.

Bordsbokning

Det går inte att boka bord online utan man måste plocka upp telefonen och ringa till Moldau (08-84 75 48). Det samma gäller för den som vill beställa Moldau Special.