Food court i Skanstull på Södermalm
Teatern i Ringen Centrum i Skanstull är en högkvalitativ food court där man istället för Burger King och Subway får möjlighet att njuta av mat från elva välkända kockar + en konditor. Totalt rör det sig om nio olika matställen som alla har sin egen inriktning:
- Galinas Pizza
- The Fishery
- Korvkiosk
- The Plant – Food That Works
- Caos
- Raamen
- Mama
- Snack Bar
- K-märkt patisserie och bageri
De flesta av dessa ställen har hämtat inspiration från gatumat och snabbmat, men gjort sin egen tvist på det och maten serveras i en bekvämare miljö. Istället för att behöva leta upp en superhipp temporär foodtruck som står och gömmer sig på någon hemlig skogsparkering får man här slå sig ned vid bekväma bord och njuta av vardagslyx som glas-glas och möjligheten att tvätta händerna innan måltiden. Kanske lite mindre autentiskt – men å så praktiskt. Upplägget med food court gör också att det är lätt att samla kompisgänget och storfamiljen här; de allra flesta kan hitta något de gillar här efter utbudet sträcker sig från mosbricka och tunnbrödsrulle från Korvkiosk till The Plants veganska och biodynamiska rätter utan raffinerat socker.
Gallinas Pizza (OSKAR LARSSON & ELOI BERTHELIN)
Gallinas Pizza har en 450-gradig vedugn där de lagar pizzor med inspiration från Italien, och då särskilt Neapel. Här kan du till exempel få pizzatoppings som soltorkad tomat, sardeller, svartkål, hasselnötter, chevre, nduja, taleggio och Fior di Latte – en mozzarella som är gjord på komjölk istället för buffelmjölk.
Menyn innehåller både fasta punkter och rätter som varieras beroende på säsong.
Det går att beställa vegansk pizza.
The Fishery (MALIN SÖDERSTRÖM)
Här är det mat från havet som gäller, bland annat en fiskgryta på blåmusselbuljong som anpassar sig efter rådande sässong. Den som är sugen på en lyxigare version av fish & chips kan beställa krispfisk med luftfriterad potatis.
Att äta löjromstallrik och ostron tillsammans med ett glas bubbel i en food court må kännas lite konstigt första gången man gör det – men vad är det egentligen som säger att den här sortens måltid ska vara reserverad för dyrkrogen och nyårsafton? Vardagslyx på högsta nivå får man hos The Fishery.
Korvkiosk (MAGNUS NILSSON)
Här serveras korvmojsklassiker som mosbricka och tunnbrödsrulle med riktigt goda korvar. Då och då finns det även möjlighet att prova på lite utländska gästspel, till exempel japanska katsu-sandos eller crabs rolls av nordamerikansk typ.
Både korvar, ketchup och senap är egentillverkade i Undersåker i Jämtland av samma företag som driver Korvkiosk. Chokladmjölken tillverkas av mjölk från Järna Mejeri.
The Plant (MAXIMILLIAN LUNDIN)
Kocken Maximillian Lundin beskriver själv sin mat som ”nyttig mat som smakar onyttigt”. Hos The Plant kan man till exempel äta vegoburgare med svampsås, chilimayo och bladspenat eller sätta tänderna i en frasig stekt ugnspannkaka gjord på gula ärtor. Alla rätter är veganska, ekologiska, biodynamiska och fria från raffinerat socker. Ungefär hälften av rätterna är raw food och har alltså aldrig hettats upp över 40 grader C. Så långt som möjligt används svenskproducerade råvaror.
Caos (STEFANO CATENACCI)
Caos serverar vällagade smårätter som hämtat inspiration från många olika delar av världen, och du skapar själv din måltid genom att plocka ihop smårätter efter vad du är sugen på. I skrivande stund kan man till exempel kombinera teryakimarinerad flankstek med glasnudelsallad, potatisgnochi, svamptryffelsmörsås, laxsashimi och sesamrostad vitlök. Andra favoriter är italienska köttbullar, koreansk råbiff och sextiotregradersägg med svampkräm.
Raamen (ADAM DAHLBERG & ALBIN WESSMAN)
Raamen lagar nudelrätter med inspiration från både det japanska och svenska köket. Nudlarna som används är förstklassig färska nudlar från ärevördiga Sun Noodles.
Hos Raamen kan man till exempel få en mättande och varm portion nudlar serverade med mörstekt fläsksida i tonkotsubuljong, smaksatt med pak choi, vårlök, svart vitlök, koriander och sesam. Förslag på dryck: Ramens egna lemonad på yuzu & gröna örter.
Dumplings och buns är också populära hos Raamen, till exempel i form av rätten Cloudy Kyoto där ångkokta laxbuns serveras med syrad chiligurka, sojamajonnäs, furikake och kladdigt ris.
För den som vill ha glutenfria nudlar kan standardnudlarna bytas ut mot grönsaksnudlar mot en extra avgift på 15 kr.
Mama (MARCO BAUDONE)
Hos Mama rostas köttet i timtals på snurrande spett för att få perfekt mörhet och smakrikhet, och serveras sedan med bröd, grönsaker och såser. Här går det bland annat att avnjuta spettgrillad högrev, kyckling och porchetta. Portionerna är föredömligt stora och välbalanserade, och man kan välja mellan flera olika sorters bröd – såsom levain, wraps och brioche.
Ett exempel på en populär rätt är den femtimmarrostade gårdsgris-porchettan (fläsksida) i briochebröd, som serveras med bland annat tryffelaioli, karamelliserad lök, rostad spenat och pommes eller cruditesallad. Dryckestips: Biodynamiskt vin.
Snack Bar (LINUS AHLSTEDT & MIKAEL GRÖNDAL)
Till Snack Bar flockas massorna framförallt för paradrätten kebab på kalvkött, med bataviasallad, silverlök, sauce blanche maison och harissa du cap bon. Kalvköttet grillas varsamt under lång tid och steks sedan snabbt innan servering.
Snack Bar serverar snabbmat som inspirerats av Sydfrankrike och menyn innehåller både fasta inslag och sådana som varieras varje vecka. I skrivande stund kan man till exempel äta en välfylld baguette med américaine steak hache grillé eller den smaklöksfriande rätten Niçoise där Niçoiseoliver kombineras med ägg, tonfisk och färska och grillade grönsaker.
Snack Bars standarburgare görs på högrev och serveras med tillbehör som cheddarost, bostongurka och silverlök.
K-märkt patisserie och bageri (DANIEL ROOS)
Här finns allt från nyttiga bröd till lyxig prinsesstårta i modern tappning. På morgonen serveras frukost, och resten av dagen kan man till exempel äta smörrebröd och matiga smörgåsar, liksom bakverk och sötsaker.
Daniel Roos har bland annat vunnit OS-Guld (2012) med det Svenska Kocklandslaget och var ansvarig för Nobeldesserten 2014 och Kronprinsessan Victorias bröllopsdessert.