Frankofil restaurang på Östermalm

Tapir är ett utmärkt val för den som vill avnjuta fransk-inspirerad matlagning i mellanprisklassen. Det finns gott om förrätter för under hundralappen och flesta varmrätter klockar in under 200 kronor.

Krögarna som står bakom Tapir har båda erfarenhet av att arbeta i högklassiga franska restauranger, och de förvaltar detta arv med den äran. Jan Ingvarson och Arnauld driver parallellt med Tapir även restauranger ombord på tre av Strömmas sekelskiftesfartyg.

Att äta på Tapir

Menyn kan ändras snabbt, kontakta därför alltid Tapir direkt för aktuell information om utbud, ingredienser, priser, etc.

Exempel på förrätter

  • Tomatsallad (60 kr)
  • Avocado vinaigrette (75 kr)
  • Créme Ninon (grön ärtsoppa) med mousserande vin och forellrom (85 kr)
  • Gåsleverterrine från Rougié (90 kr)
  • Laxcarpaccio med soja, pepparrot och forellrom (95 kr)
  • Levain med kantareller (110 kr)
  • Halstrade pilgrimsmusslor med soja,vitlök och friterad selleri (135 kr)

Förrätterna hos Tapir är väl tilltagna vilket gör dem prisvärda, och det märks att kockarna både har tillgång till utmärkta råvaror och vet hur de ska behandlas.

Exempel på varmrätter

  • Pasta med murklor och tvärnöskinka (185 kr)
  • Ångad rödtungsfilé med hummersky och dillslungad gurka (195 kr)
  • Rostade jordärtskockor med bakad purjolök (195 kr)
  • Steak Minute med béarnaise och pommes frites (195 kr)
  • Halstrad rödingfilé med brynta kantareller och basilikasås (215 kr)
  • Renytterfilé med rosmarinsky och vårrullar med kål och purjolök (225 kr)

En favorit på menyn är rödtungan (Glyptocephalus cynoglossus) som ihop med sin dillslungade gurka hittar en gemensam beröringspunkt mellan det franska och det svenska. En annan fantastisk kombination av det svenska och det franska är renytterfilén med rosmarinsky.

Exempel på efterrätter

  • Chokladkola (15 kr)
  • Tapirs glass/sorbet (35 kr)
  • Seg chokladmousse (45 kr)
  • Liten apelsinbrulée (50 kr)
  • Hjortronpannacotta med mörk choklad kräm (75 kr)
  • Två ostar (80 kr)
  • Pistagekräm med hallon och mandelkrisp (85 kr)

Vi är med rätta många som är skeptiska gentemot bruléer som smaksatts med diverse saker, eftersom det lätt går över styr och döljer snarare än lyfter fram bruléens delikata smaktoner. Hos Tapir är dock tillsatsen av apelsin en riktig lyckoträff.

Vin

Man behöver inte ruinera sig för att kunna dricka vin hos Tapir, eftersom det finns många viner i den prisklass som ligger kring hundralappen på Systembolaget och på detta tillkommer inte mer än sedvanligt krogpåslag. Vinlistan är kort men vinerna är omsorgsfullt utvalda – givetvis med fokus på Frankrike.

Atmosfär

Tapir har en gemytlig stämning och den som är ute efter brutal-minimalistik inredning bör bege sig någon annan stans. Väggarna är dekorerade med diverse menyer och affischer från legendariska matställen som Le Petit Saint-Benoit, Chartier och La Tour d’ Argent, och får även se små glimtar ur ägarnas tidigare krögarhistoria. Den mysiga stämningen återfinns också hos personalen som är mycket välkomnande och verkar vara genuint intresserade av att ge varje gäst en trivsam upplevelse.

Det finns totalt 30 bord, och samtliga är ganska små vilket kan ställa till det om man är ett helt sällskap som alla försöker få plats med sin mat och alla små extrafinesser som hör till.

Om Tapir

Adress

Skeppargatan 18

114 52 Stockholm

Öppettider

Måndag – Lördag: kl 17:00-23:00

Söndagar: Stängt

Bordsbokning

Det går att boka bord online på Tapirs sajt (restaurangtapir.se).

Om klockan hunnit bli 14 och du vill boka bord för samma dag kan du inte använda dig av onlinebokningen utan behöver ringa 08-661 74 15 istället.

Telefonbokning är också nödvändig för sällskap som överstiger sex personer.